24 Ιούλιος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2019, 15:05

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία για το Προσφυγικό

  • Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία για το Προσφυγικό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για την αναστολή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν «παγώνει» την κύρια συμφωνία για το Προσφυγικό αλλά προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να πάρει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, κάτι που είναι όρος της συμφωνίας επανεισδοχής του 2014. «Απλά επαναλαμβάνει γνωστές ήδη από το 2017 τουρκικές θέσεις και αποφάσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που αφορά στις επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, παραμένει σε ισχύ.

Μάλιστα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης του 2016, κάτι που ανέφερε και ο ίδιος προσωπικά στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών στο Παρίσι. «Υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίσεις έδωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, η οποία εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής και ότι οι αναφορές του Τούρκου υπουργού είναι για τη συμφωνία Άγκυρας-Βρυξελλών του 2014 που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

«Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες», σημείωσε.