23 Ιούλιος 2019, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2019, 19:37

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι είπε ο ταμίας της Τοπικής της Νίκαιας

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι είπε ο ταμίας της Τοπικής της Νίκαιας
    Ο κατηγορούμενος Γιώργος Τσακανίκας απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Με την απολογία του Γιώργου Τσακανίκα, μέλους της πενταμελούς διοίκησης της Τοπικής Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο άλλοτε ταμίας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γιώργου Πατέλη και άλλων συγκατηγορούμενων του ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κλήθηκαν στα γραφεία ώστε να μοιράσουν τρικάκια για την επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω [...] Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατέλη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο dt δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό», σημείωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή δεν σχετίζεται με τη δολοφονία, και σημείωσε πως «κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Ο Γιώργος Τσακανίκας ανέφερε ακόμα ότι εκείνο το βράδυ έγραφε την ομιλία του Γιώργου Πατέλη, γι’ αυτό και τον πήρε τηλέφωνο. Στις 00:15 που συνομίλησε μαζί του στο σταθερό του είπε: «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω». Στη συνέχεια ανέφερε ότι εξακολουθούσε να τον καλεί, χωρίς να πάρει απάντηση, και ότι όταν δέκα ημέρες μετά τον συνέλαβαν ακόμα δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί.

Ερωτηθείς για το ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, ο ταμίας της Τοπικής υπέδειξε συγκατηγορούμενό του που στην απολογία του είπε ότι τις επίμαχες ώρες μιλούσε στο τηλέφωνο με άλλους της Χρυσής Αυγής για άσχετα θέματα, ακόμα και για καναρίνια! «Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει “έβγαζα τα καναρίνια βόλτα” και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο», σημείωσε.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, και έχοντας κατά νου ότι «η Χρυσή Αυγή δεν έχει κάνει κάτι κακό», παραδέχθηκε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Λαγό και του πρότεινε να υπάρξει συσπείρωση του κόσμου. Με τον τότε βουλευτή συναντήθηκαν στα γραφεία της Μεσογείων και στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει κόσμο, τους οποίος φώναξε στην Τοπική του Πειραιά. «Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν», ανέφερε

Στην απολογία του μίλησε και για τις στολές, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται να έδιναν τα μέλη της Τοπικής Νίκαιας χαρακτηρίζοντάς τα «καραγκιοζιλίκια» και «αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας».