23 Ιούλιος 2019, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2019, 18:05

Προειδοποίηση Τούρκου στρατιωτικού: Μετά την καταστροφή του Ιράκ και της Συρίας, σειρά έχει η Τουρκία

  • Κωνσταντίνος Φίλης για τη Συρία: Δεν άλλαξαν όλα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ακολουθεί ένα άρθρο που θα πρέπει να διαβαστεί με περίσκεψη από κάθε Έλληνα, ειδικά από τους αξιωματικούς, τους διπλωμάτες και τους πολιτικούς που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Να ληφθεί υπ' όψιν ότι ο στρατηγός Σαϊγκούν δεν είναι μια απλή περίπτωση, αφού υπηρέτησε ως Β΄ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, ο οποίος είναι πιο ισχυρός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αφού αυτός είναι που κρατάει τα σχέδια ενώ ελέγχει και τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους. Δηλαδή, οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις του στηρίζονται σε στοιχεία και οφείλουμε να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν μας.

Παραθέτουμε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο internethaber.com.

«Προειδοποίηση σοκ του πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Εργκίν Σαϊγκούν: Μετά την καταστροφή του Ιράκ και της Συρίας, σειρά έχει η Τουρκία»
Ο απόστρατος αντιστράτηγος Εργκίν Σαϊγκούν, ο οποίος διετέλεσε Β΄ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Διοικητής 1ης Στρατιάς, με αφορμή την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είπε ότι οι S-400 είναι ένα μικρό πρόβλημα και ότι υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή. Έφερε ως παράδειγμα το Ιράκ και τη Συρία και είπε ότι τα κράτη που είναι εχθρικά προς το Ισραήλ έχουν καταστραφεί, και ότι «Στο τέλος αυτής της διαδρομής έρχεται η σειρά της Τουρκίας. Αυτό το λέω εκ βάθους καρδίας. Και είμαι πολύ λυπημένος γι’ αυτό».

Ο Σαϊγκούν μίλησε στο πάνελ που αφορούσε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Turkish Heritage Organization, στην Ουάσιγκτον. Αναφερόμενος στο θέμα των S-400, είπε:

«Φοβάμαι ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερα από τους S-400. Κατά την άποψή μου οι S-400 είναι ένα μικρό πρόβλημα».

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την Τουρκία να γίνεται περιφερειακή δύναμη
Ο απόστρατος αντιστράτηγος είπε ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν περιορίζεται στο αν η Τουρκία πάρει ή δεν πάρει τους S-400 ή τα F-35, και συνέχισε: «Αν δεχτούμε να τελειώσουμε το πρόβλημα των S-400, τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπουν στο τραπέζι άλλες απαιτήσεις. Θα μας πουν “Μην κάνεις συμφωνίες με το Ιράν”. Αν πούμε κι εδώ ναι, μετά θα μας πουν “εντάξει, τώρα δεχτείτε το κουρδικό κράτος που κάνουμε στη Β. Συρία”. Αν πούμε όχι σ’ αυτό, τότε θα μας πούνε “δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο”. Γι’ αυτό λέω ότι για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι S-400 και τα F-35. Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θέλουν να γίνουμε περιφερειακή δύναμη».

Κατά τον Σαϊγκούν το πιο μεγάλο θέμα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ
Για τα F-35 είπε: «Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35συζητήθηκε δέκα χρόνια πριν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου. Κι αυτό γιατί αν η Τουρκία παραλάβει τα F-35, θα ανατραπούν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ θα χάσει την αεροπορική υπεροχή που έχει τώρα. Για τις ΗΠΑ και τη Δύση στη Μέση Ανατολή υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα είναι το Ισραήλ και το άλλο οι ενεργειακές πηγές. Στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει κράτος φιλικό προς το Ισραήλ. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα. Το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Αυτό είναι αρκετό; Όχι, πρέπει να καταστρέψεις τους εχθρούς».

Ο Σαϊγκούν, αφού είπε ότι ήδη έχουν καταστραφεί το Ιράκ και η Συρία, υπογράμμισε ότι τώρα έρχεται η σειρά της Τουρκίας.

Μπορούν να κλειδώσουν όλα τα όπλα που διαθέτουμε
Τέλος ο Σαϊγκούν είπε: «Στο τέλος θα έλθει η σειρά της Τουρκίας. Αυτό το λέω εκ βάθους καρδίας. Και λυπάμαι γι’ αυτό. Όμως αυτή είναι η αλήθεια. Αν οι ΗΠΑ μας βλέπουν ως εχθρούς, εγώ ως στρατιωτικός, ως στρατός, πρέπει να αμυνθώ. Όμως μην περιμένετε να αμυνθώ κατά των ΗΠΑ με αμερικανικά όπλα. Αν πάρετε ένα οπλικό σύστημα από τις ΗΠΑ, δεν σας δίνουν τους πηγαίους κωδικούς. Οι ΗΠΑ τους κρατούν κρυφούς. Αυτό σημαίνει ότι όποτε θέλουν μπορούν να κλειδώσουν αυτά τα όπλα».

Ο Τούρκος στρατηγός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν κατανόηση στις νόμιμες ανάγκες άμυνας και ασφάλειας που έχει η Τουρκία, και να πάψουν να την απειλούν όταν αποπειράται να βελτιώσει την άμυνά της.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.