23 Ιούλιος 2019, 21:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2019, 21:50

Έλληνας στην προεδρία της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου

  • Έλληνας στην προεδρία της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου
    Θεόδωρος Γεωργόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια θέση που πολλά μπορεί να αλλάξει στο κομμάτι της νομοθεσίας περί του κρασιού είναι αυτή του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου ((International Wine Law Association - AIDV), στην οποία πλέον βρίσκεται ο Έλληνας πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος.

«Το γεγονός ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα πέτυχε αυτήν την προεδρία είναι σίγουρα σημαντικό για την παρουσία μας στο γενικό γίγνεσθαι και περισσότερο στα θέματα ρύθμισης νομοθεσίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος. 

Θα είναι πλέον δυνατή η εμπλοκή της Ελλάδας «σε ζητήματα προετοιμασίας της νομοθεσίας σε διεθνές επίπεδο, της καλύτερης διάχυσης της πληροφορίας από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα αλλά και προς την Ελλάδα, ως προς τις νέες τάσεις που έχουν να κάνουν είτε με την κατανάλωση αλκοόλ, είτε σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη στον χώρο της οινοποιίας και της αμπελοκαλλιέργειας, είτε ακόμη σε σχέση με ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή». 

Οι στόχοι του κινούνται σε τρεις άξονες:

  1. Ο πρώτος, ως πανεπιστημιακός, είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων γύρω από τον χώρο της αμπέλου και του οίνου και των νομικών ρυθμίσεων γύρω από τα ζητήματα αυτά
  2. Ο δεύτερος άξονας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει να κάνει με τη «διάχυση της πληροφορίας σε θέματα νομοθεσίας και ρύθμισης, κυρίως στους νέους, είτε αυτοί είναι νομικοί, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε είναι επιστήμονες γύρω από τον χώρο»
  3. Ο τρίτος άξονας είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων «μέσα από τον επιστημονικό διάλογο και αναδείξεις κοινών μοντέλων που μπορούν στη συνέχεια να προταθούν σε διάφορα διεθνή φόρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα όπως η σύζευξη οινοτουρισμού και η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας γύρω από την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων καθώς και θέματα πιο "down to earth", όπως είναι η διασφάλιση της υγείας σε σχέση με τις οινολογικές πρακτικές και η ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης οίνου και ανάπτυξης, διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας».

Θ. Παπακώστας