23 Ιούλιος 2019, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2019, 00:28

Αποδεσμεύονται 31 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι

  • Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για την πυρκαγιά στο Μάτι
    Εικόνα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές, και, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής υπάρχουν 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν. Συνολικά 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν καταθέσει 37,8 εκατ. ευρώ, αλλά οι «πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευθούν μέσα στον Αύγουστο και θα δοθούν στους πληγέντες.

Ακόμα σημείωσε ότι από τα 475 σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα μόλις τα 61 κατεδαφίστηκαν, και σημείωσε ότι πολλοί από τους πληγέντες «θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση». Σχετικά με τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εντολές εκδόθηκαν μόνο για τις 440, από τις 270 αιτήσεις ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν οι 146, ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών δόθηκαν άδειες για τις 342.

Από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής τα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, οι εγκαυματίες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπείες και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.