22 Ιούλιος 2019, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 23:09

Ψήφος εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές στην κυβέρνηση

  • Ψήφος εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές στην κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από την τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, 158 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Πλέον η κυβέρνηση μπορεί τις επόμενες μέρες να φέρει στη Βουλή σχέδια νόμου προς επεξεργασία και ψήφιση.

Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου και το λόγο έλαβαν όλοι οι υπουργοί, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί. Από την πρώτη «κόντρα» Μητσοτάκη-Τσίπρα απουσίαζε ο οξύς και πολεμικός τόνος, ενώ οι υπουργοί παρουσίασαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν, συγκεντρώνοντας, ωστόσο, τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεχώρισαν ήταν η πρόωρη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, οι άξονες της αντιεγκληματικής πολιτικής όπως τους παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού που εξήγγειλε ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα θεσμοθετήσει η Νίκη Κεραμέως, και το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΔΕΗ στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Κωστής Χατζηδάκης.