23 Ιούλιος 2019, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2019, 08:58

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, έρχεται νομοσχέδιο με τομές στο κράτος

  • Μαξίμου: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του ήρωα ψαρά Κώστα Αρβανίτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος θα αφορά το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Μετά από την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το Μαξίμου ανεβάζει ρυθμούς μιας και η προεδρία της κυβέρνησης είναι αυτή που εισάγει το νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεδριάζει στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, όπως σήμερα.

Ένας από τους βασικούς του πυλώνες αναμένεται να είναι η ολική επαναφορά του υπουργικού συμβουλίου ως του ισχυρού οργάνου χάραξης της πολιτικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θα περιλαμβάνονται και οι τυποποιημένες διαδικασίες με βάση τις οποίες θα γίνονται ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο θα δημοσιεύονται τα σχέδια δράσης των υπουργείων και το συνολικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, η εφαρμογή των οποίων θα παρακολουθείται από τις μηνιαίες συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον, θα προβλέπεται μία φορά τον χρόνο συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με όλους τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο πολιτικό και στο διοικητικό προσωπικό.

Μία ακόμα τομή είναι η σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και θα περιλαμβάνει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου, αλλά και η θέσπιση ενός νέου θεσμού, αυτού του μόνιμου υπηρεσιακού γραμματέα σε κάθε υπουργείο με τριετή θητεία, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, θα είναι δημόσιος υπάλληλος και θα του ανατεθούν σημαντικές εξουσίες που σήμερα ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό.

Μετά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, θ’ ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ίσως ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες).