22 Ιούλιος 2019, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 19:32

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

 • Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος, αλλά με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, και άμεσες ενέσεις ρευστότητας στη ΔΕΗ περιλαμβάνει το σχέδιο για τη διάσωση της εταιρείας που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους, και «να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα». Τόνισε, επίσης, ότι το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί αφού δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα εξυγίανσης που θα ληφθούν για τη ΔΕΗ αυτά αναμένεται να είναι:

 • Η μεταφορά των παγίων της διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα.
 • Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η οποία, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο χρηματοδοτεί το λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατ. ευρώ.
 • Οι στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.
 • Οι περαιτέρω προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατ. στη ΔΕΗ. «Για τους κοινωνικά αδύναμους θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα», ανέφερε ο υπουργός.

Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

 • Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που κόστισαν στη ΔΕΗ, όπως είπε ο υπουργός, 600 εκατ. ευρώ, καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.
 • Τη διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» το να επιδιώκει μια επιχείρηση τη μείωση των πελατών της.
 • Την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλόμενων ποσών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παρελθόντων ετών.
 • Την καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές.
 • Τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Βουτσαδάκης.