22 Ιούλιος 2019, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 19:31

Νέο κύμα καύσωνα «απειλεί» την Ευρώπη – Σε συναγερμό το Παρίσι

  • Νέο κύμα καύσωνα «απειλεί» την Ευρώπη – Σε συναγερμό το Παρίσι
    (Φωτ.: EPA / Hugo Delgado)

Έναν νέο καύσωνα, παρόμοιο με αυτό του Ιουνίου, ετοιμάζεται να ζήσει η βορειοδυτική Ευρώπη, και ιδίως το Παρίσι που τέθηκε σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου έχουν προειδοποιήσει για 40άρια την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σε σχέση με τον Ιούνιο ο καύσωνας στη Γαλλία αναμένεται να είναι πιο σύντομος – στις 28 Ιουνίου υπήρξε απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στα νότια, στην πόλη Βεράρζ, όπου το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς.

Το Παρίσι, πάντως, προετοιμάζεται για 41 ή και 42 βαθμούς Κελσίου. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου του 1947», υπογράμμισε ο Φρανσουά Γιομπάρ, μετεωρολόγος της Météo-France.

Πέρα από τη γαλλική πρωτεύουσα, υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σε άλλες 20 περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στα νότια, αλλά και στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, ιδίως στη Φλωρεντία και τη Φεράρα. Και η Αυστρία κήρυξε σε πορτοκαλί συναγερμό το δυτικό τμήμα για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Την Πέμπτη η υψηλή ζέστη με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι στη Γαλλία θα πλήξει και το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Είναι πολύ πιθανό, για πρώτη φορά σε αυτές τις τρεις χώρες ο υδράργυρος να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου – τα απόλυτα ρεκόρ είναι 39,9 βαθμοί Κελσίου στο Λουξεμβούργο, 38,8 βαθμοί στο Βέλγιο και 38,6 βαθμοί στην Ολλανδία», εξήγησε ο Φρανσουά Ζομπάρ.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία και στους πολίτες στη Γερμανία, όπου στα τέλη Ιουνίου καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας (38,6 βαθμοί Κελσίου), στο Βρανδεμβούργο Σε έρευνα του Insa για την Bild, το 47% εκφράζει φόβο για τα κύματα καύσωνα.