22 Ιούλιος 2019, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 16:51

Ευθύμιος Λέκκας: Περιμένουμε μετασεισμό μεγέθους 4,3 βαθμών Ρίχτερ στην Αθήνα

  • Ευθύμιος Λέκκας: Περιμένουμε μετασεισμό μεγέθους 4,3 βαθμών Ρίχτερ στην Αθήνα
    Τμήμα εξωτερικού περιβόλου Μονής Δαφνίου έχει καταρρεύσει από το σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ομαλή είναι η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το νομό Αττική τη 19η Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, ωστόσο θεωρείται πιθανός ένας μετασεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιαστικά την κατάσταση. Βεβαίως είναι ανοιχτό το θέμα για ένα μετασεισμό της τάξεως των 4,3 βαθμών, αυτό το λέμε για να μπορέσουν και οι κάτοικοι να είναι πληροφορημένοι (...) και να μην τους αιφνιδιάσει, μετασεισμός ο οποίος θα είναι πολύ μικρός και δεν θα γίνει αισθητός, ενδεχομένως και σε πάρα πολλούς» επισήμανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και ερωτηθείς μέχρι πότε αναμένεται να εκδηλώνονται μετασεισμοί, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε «χρονικά μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από την εκδήλωση του φαινομένου» , προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα η κατάσταση εκτονώνεται δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, το ρήγμα το οποίο «έδωσε» τη σεισμική δόνηση δεν μπορεί να δώσει στο άμεσο μέλλον σεισμούς και αυτό διότι, όπως είπε, «εκτονώθηκαν οι δυνάμεις οι οποίες υπήρχαν. Θεωρώ ότι το να ξαναγεμίσει πάλι το ρήγμα θα το κάνει, αλλά θα το κάνει σε πιο μακρύ χρονικό διάστημα. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πια».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.