22 Ιούλιος 2019, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 14:51

Θεσσαλονίκη: Βυζαντινό αμφορέα έκρυβε στο σπίτι του 69χρονος

  • Θεσσαλονίκη: Βυζαντινό αμφορέα έκρυβε στο σπίτι του 69χρονος
    (Φωτ.: Αστυνομία Θεσσαλονίκης)

Καλά στημένη επιχείρηση αρχαιοκαπηλίας φαίνεται ότι είχε στήσει 69χρονος από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ακόμα δύο άνδρες ηλικίας 38 και 31 ετών. Ωστόσο και οι τρεις έχουν πλέον συλληφθεί κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης από το τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Όλοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατηγορούνται πως προέβαιναν σε διερευνητικές τομές του εδάφους με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων, που κατασχέθηκε μέσα σε φορτηγό, μαζί με το σχετικό εγχειρίδιο και τέσσερις μεταλλικούς σωλήνες.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 69χρονου, όπου εκτός του αμφορέα, που χρονολογείται από την εποχή των βυζαντινών χρόνων, βρέθηκαν και 22 φυσίγγια. Ο αμφορέας βυζαντινών χρόνων επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο της Εφορείας Περιφέρειας Θεσσαλονίκης η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις για την «Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι συλληφθέντες οδηγούνται με την εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στ. Τζ.