22 Ιούλιος 2019, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 11:48

Νέος ποντιακός δίσκος από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

  • Νέος ποντιακός δίσκος από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταξύ των δισκογραφικών παραγωγών του συγκαταλέγεται πλέον και ο δίσκος Τοξαρέας αμάραντα.

Η νέα αυτή δουλειά βασίζεται πάνω στην πτυχιακή εργασία του Γιάννη Τσανασίδη με θέμα «Λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920».

Πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τον ποντιακό ελληνισμό συνεργάστηκαν ώστε να ολοκληρωθεί ο δίσκος αυτός. Λύρα παίζει ο Γιάννης Τσανασίδης, νταούλι ο Γιάννης Πολυχρονίδης, ενώ τραγουδούν οι: Στάθης Αλεξανδρίδης, Λευτέρης Ανδρεάδης, Γιάννης Γκόσιος, Στέργιος Ζημπιλιάδης, Κώστας Καλούσης, Δημήτρης Κοτσογλανίδης, Γιάννης Παρηγορίδης, Τάσος Παρχαρίδης, Στάθης Πορφυρίδης, Άκης Σιαμίδης, Βασίλης Τοπαλίδης και Στάθης Τσαϊρίδης.

Πολύτιμοι συνεργάτες αυτής της προσπάθειας υπήρξαν ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), ο οποίος ασχολήθηκε με την επιμέλεια της ιστορικής γραφής των δίστιχων και του λεξικού, καθώς και η φιλόλογος-εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αναστασία Μαχαιρίδου και ο Σάββας Τσενεκίδης, οι οποίοι προσέφεραν την πολύτιμη συμβουλή τους χάρη στην τεκμηριωμένη γνώση και το μεράκι τους.