22 Ιούλιος 2019, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2019, 13:11

Αποχαιρετίστηκαν με ποντιακό χορό μπροστά από την Παναγία Σουμελά στο 21ο Συναπάντημα (βίντεο)

  • (Βίντεο: ΟPEN)

Νέοι τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς Ποντίων έδωσαν δυναμικά το παρών στο 21ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, το διάστημα 18 έως 21 Ιουλίου 2019. Όλοι μαζί ενωμένοι μνημόνευσαν τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς οι φετινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από αυτήν.

Στις πιο δυνατές στιγμές του Συναπαντήματος ήταν όταν σχημάτισαν με τα σώματά τους τη φράση «100 χρόνια».

Το πρόγραμμα του τετραημέρου ήταν γεμάτο με διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές που ανέπτυξαν θέματα για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων, δρώμενα, καθώς και ιδιαίτερες ποντιακές βραδιές.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι νέοι μαζί με τη ζωγράφο Σοφία Αμπερίδου δημιουργήσουν ένα συλλογικό έργο το οποίο ονόμασαν «Κληρονομιά για τους αγέννητους Έλληνες ποντιακής καταγωγής». «Συμμετείχαν περίπου 60 νέοι κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά. Ήταν ένα βιωματικό εργαστήρι. [...] Η ιδέα ξεκίνησε από ένα δένδρο συμβολικό το οποίο έχει τις ρίζες του στον Πόντο, και στο κάτω μέρος του πίνακα εικονίζονται τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, και έχει διάφορες φωτογραφίες από τον Πόντο πριν από το 1922, με αντάρτες, πορεία εξορίας κτλ.» ανέφερε στο efxinospontos.gr η Σοφία Αμπερίδου.


«Κληρονομιά για τους αγέννητους Έλληνες ποντιακής καταγωγής»

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων Ποντίων, εκδόθηκε το ψήφισμα των νέων και όλοι αποχαιρετίστηκαν χορεύοντας ποντιακούς χορούς μπροστά από την Παναγία Σουμελά, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ18
ΙΟΥΛΙΟΣ
2019
19:00
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.