21 Ιούλιος 2019, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 23:31

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

  • Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
    (Πηγή: YouTube)

Περιοδεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει έως τις 27 Ιουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίες.

Ο Φίλιπ Ρίκερ υπηρέτησε στα Σκόπια ως διπλωμάτης την περίοδο 2008-2011.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη της νέας κυβέρνησης, με τα οποία θα συζητήσει θέματα που άπτονται του εμπορίου και των επενδύσεων, της ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της περιφερειακής σταθερότητας και της ενέργειας. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες. Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη θα συναντηθεί με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και θρησκευτικούς ηγέτες.

Στα Σκόπια ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν διμερή θέματα και η πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός από τις συναντήσεις του με βουλευτές, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Φίλιπ Ρίκερ θα παραστεί και σε μια εκδήλωση με φοιτητές στην American Corner της Μπίτολα (Μοναστήρι).

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ καλωσορίζει το «φίλο και συνάδελφο» στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή είναι «άλλη μια ένδειξη της υπόσχεσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλήρες φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου».