21 Ιούλιος 2019, 21:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 21:50

Εκλογές στην Ουκρανία: Μεγάλος νικητής ο Ζελένσκι

  • Εκλογές στην Ουκρανία: Μεγάλος νικητής ο Ζελένσκι
    (Φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)

Ο πρώην ηθοποιός που εξελέγη τον Απρίλιο θριαμβευτικά πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο μεγάλος κερδισμένος μιας ακόμα αναμέτρησης. Το κόμμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται ότι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το exit poll του δίνει ποσοστό-ρεκόρ 43,9%.

Εκτός από τον «Υπηρέτη του Λαού», άλλα τέσσερα κόμματα περνούν το όριο του 5% και μπαίνουν στη Βουλή: η φιλορωσική «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης» που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, το φιλοδυτικό κόμμα «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο που αναδεικνύεται τρίτη δύναμη, η επίσης φιλοδυτική «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που είναι τέταρτη δύναμη, και το κόμμα «Φωνή» του ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακόμα σημείωσε ότι θα καλέσει σε συνομιλίες για το σχηματισμό ενός σχηματισμού στο κοινοβούλιο τον Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ανοιχτός σε συμμαχίες με νέες πολιτικές δυνάμεις, υπό τον όρο ότι δεν θα υποστηρίζονται από ολιγάρχες.