21 Ιούλιος 2019, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 21:22

Χρυσοχοΐδης: Οι 4 στόχοι της αντιεγκληματικής πολιτικής

  • Χρυσοχοΐδης: Οι 4 στόχοι της αντιεγκληματικής πολιτικής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. «Τέσσερις λέξεις έχουν σηματοδοτήσει αρνητικά τους τομείς ευθύνης του υπουργείου προστασίας του Πολίτη: Μόρια στο Μεταναστευτικό, Μάτι ως προς την Πολιτική Προστασία, Εξάρχεια ως προς την πάταξη της ανομίας και Κορυδαλλός στο σωφρονιστικό», ανέφερε.

Χρυσοχοΐδης: Με αυτά τα Κέντρα Υποδοχής και αυτές τις φυλακές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε τις πόλεις μας ανοιχτές με την ελευθερία των ταυτοτήτων τους και στα Εξάρχεια αυτό δεν υπάρχει. Θέλουμε ένα κράτος να ενημερώνει και να μας προειδοποιεί, και με το Μάτι δεν έγινε.

Στρατηγική επιλογή, όπως είπε, είναι η ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη, στη χώρα, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για τη μεταφορά του σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι «είναι αδύνατη η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα».

Απαριθμώντας τους τέσσερις στόχους της αντιεγκληματικής πολιτικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι:

  • θα ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών, με διαρκή καταπολέμηση της εγκληματικότητας,
  • θα υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής,
  • θα υπάρξει αποτελεσματική, σύγχρονη πολιτική προστασία και σύγχρονη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών,
  • θα υπάρξει νέα σύγχρονη αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, με παρεμβάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε, η ομάδα ΔΙΑΣ ενισχύθηκε ήδη με 500 άτομα, οι περιπολίες θα πυκνώσουν ακόμα παραπάνω, ενώ πάνω από 500 αστυνομικοί επέστρεψαν στα Αστυνομικά Τμήματα. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για 1.500 ειδικούς φρουρούς. Ακόμα, τόνισε ότι θα υπάρξει θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους δήμους, με φορείς που υπηρετούν τον εθελοντισμό, με τα συμβούλια ένταξης μεταναστών και με τον ΟΚΑΝΑ.

Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων ο υπουργός σημείωσε ότι απαιτείται ο συντονισμός όλων των Σωμάτων Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιας και είναι κρίσιμο ζήτημα η ανταλλαγή πληροφοριών. «Οι ενέργειές μας αποσκοπούν στο να οργανωθούν τα βήματα και οι δράσεις για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά, να αντιμετωπιστεί το νέο φαινόμενο εισδοχής στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα, να δημιουργηθούν δομές παραμονής στην ενδοχώρα, και να ενισχυθούν συστηματικά οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών», πρόσθεσε αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική που θα εφαρμόσει.

Για την Πολιτική Προστασία είπε ότι σημαντικό στοιχείο είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, με θεσμοθέτηση ενιαίας Αρχής, με εθνικό που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς και με αναθεώρηση του σχεδίου «Ξενοκράτης». Τέλος αναφερόμενος στη σωφρονιστική πολιτική και την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μεταφερθούν από τον Κορυδαλλό οι φυλακές, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι γίνονται ήδη ενέργειες για τη δημιουργία καταστήματος κράτησης εκτός αστικού ιστού, εντός της Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα για εύκολη πρόσβαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.