21 Ιούλιος 2019, 20:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 20:16

Επιδημία σύφιλης απειλεί την Ευρώπη

  • Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κινεζικού κορονοϊού
    (Φωτ.: bixabay.com)

Ανησυχητική αναζωπύρωση φαίνεται ότι παρουσιάζει η σύφιλη στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, από το 2010 έως το 2017 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών αυξήθηκε κατά 70%!

Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ισλανδία (αύξηση 876%) και στην Ιρλανδία (αύξηση 224%), ενώ η Βρετανία και η Γερμανία έχουν δει τα ποσοστά να διπλασιάζονται.

Αιτία, όπως δήλωσε στο RT o επικεφαλής του προγράμματος HIV/AIDS, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ιογενούς ηπατίτιδας του ECDC Άντριου Αμάτο-Γκαούσι, είναι ο μειωμένος φόβος μετάδοσης του HIV, αλλά και οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder. Οι Ευρωπαίοι, σημειώνει ο ειδικός, κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη και έχουν πολλαπλούς συντρόφους, κάτι που οδήγησε στην αύξηση της σύφιλης, που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Τα δύο τρία των περιπτώσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεάι του ECDC, είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες, το 23% ετεροφυλόφιλοι άνδρες και το 15% γυναίκες. Όμως, μεταξύ των πιο ανησυχητικών τάσεων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η σημαντική αύξηση των εκ γενετής περιστατικών σύφιλης, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων που η ασθένεια μεταδίδεται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο Άντριου Αμάτο-Γκαούσι τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και σημειώνει ότι ειδικά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες συνεχίζουν να έχουν μειωμένη πρόσβαση σε προφυλακτικά. Επιπλέον, «ενοχοποιεί» το σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

«Είναι σίγουρα ασφαλές και υποχρεωτικό να μιλήσουμε για μια επικείμενη επιδημία σύφιλης στην Ευρώπη, που επηρεάζει δυσανάλογα τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, αλλά όχι μόνο», δήλωσε από τη μεριά του ο Λορένζο Τζιακάνι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.