21 Ιούλιος 2019, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 19:13

Ένα νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στη Διποταμία Καστοριάς (φωτο, βίντεο)

  • Ένα νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στη Διποταμία Καστοριάς (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Κώστας Περτσινίδης)

Ένα νέο ορόσημο μνήμης στην ακριτική Διποταμία Καστοριάς στέλνει το μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά οι Πόντιοι τιμούν τους προγόνους τους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, αλλά και όσους ξεριζώθηκαν και έφτιαξαν μια καινούργια ζωή από το μηδέν, ως πρόσφυγες.

Το Σάββατο έγινε σε κλίμα συγκίνησης η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πλατεία της Διποταμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Όπως όλα τα συλλογικά όνειρα, έτσι και αυτό απαίτησε για την ολοκλήρωσή του μια συντονισμένη προσπάθεια», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διποταμίας «Ο Προφήτης Ηλίας», ο οποίος τόνισε ότι το χωριό βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Την επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ενώ τον πυρρίχιο χορό απέδωσαν μέλη της Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας.

«Δεν έχουμε ενότητα, πρέπει να την αποκτήσουμε. Δεν λέω να καθίσουμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, ποιος έκανε πιο πολλά και ποιος έκανε πιο λίγα. Λέω να κοιτάξουμε μπροστά γιατί όμως; Γιατί είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της Γενοκτονίας, αλλά και τα μνημεία που στήνονται; Γιατί έχουν σχέση με τη μνήμη, την ιστορική, την εθνική, με αυτά τα παιδιά που είπαμε ότι πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο τους να τα κάνουν ελληνόφωνους αντί για πραγματικούς Έλληνες. Είναι θέμα όλων των Ελλήνων, διότι αν ενωθούμε, αν ενώσουμε όλες τις κοινότητες των Ελλήνων, που είναι το ισχυρότερο και σημαντικότερο λόμπι στον κόσμο, και αρχίσουν οι ξένες χώρες ν’ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία, η Τουρκία από μία χώρα που διεκδικεί και επιτίθεται, θα γίνει μια χώρα που απολογείται», τόνισε στην ομιλία του ο εκδότης, συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.


(Βίντεο: Κώστας Περτσινίδης)

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ και τέως πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο μικρός αριθμός αναγνωρίσεων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία μέχρι σήμερα «δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα».

Το μνημείο της Διποταμίας, έργο του Γιώργου Κικώτη, παρόμοιο με αυτό στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, στο πίσω μέρος έχει το χάρτη του Πόντου και τον αριθμό 353.000, ενώ στο μπροστινό τον μονοκέφαλο αετό και ένα ζευγάρι με παραδοσιακές φορεσιές. Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι με τον Στάθη Νικολαΐδη, τον Γιώργο Ατματσίδη και τον Κώστα Ζώη.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ20
ΙΟΥΛΙΟΣ
2019