21 Ιούλιος 2019, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 14:59

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στο Ασβεστοχώρι

  • Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στο Ασβεστοχώρι
    (Φωτ.: asvestohori.gr)

Τελέστηκε στο Ασβεστοχώρι το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου του 1944. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 75 χρόνων της θλιβερής επετείου, το πρωί έγινε Θεία Λειτουργία, ακολούθησε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου προς τον χώρο της εκτέλεσης, στα όρια της Εξοχής.

Στο Μνημείο των Θυμάτων έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων και προσκλητήριο νεκρών, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

«Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, κρατάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων ζωντανή με το μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα είκοσι παλικάρια που εκτελέστηκαν. Είναι ο φόρος τιμής που πλήρωσε το Ασβεστοχώρι, λίγους μήνες πριν το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 και την εκατόμβη των νεκρών, στην οποία υπήρξαν 149 αθώα θύματα, ήρωες, μικρά παιδιά, αβάπτιστα, ενήλικες, γυναίκες και υπερήλικες. Αυτός είναι ο φόρος τιμής, οι δικοί μας ήρωες και η συνεισφορά μας στον αγώνα της απελευθέρωσης» τόνισε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Κάθε χρόνο τιμούμε τους αδίκως εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Για φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες μας από τους Ναζί Γερμανούς και τους συνεργάτες τους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θωμάς Γεροκωστόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Πυλαίας– Χορτιάτη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας, του Ελληνικού Στρατού, του ΣΥΡΙΖΑ Α΄και Β Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Ασβεστοχωρίου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, επίσης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας– Χορτιάτη, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π.Γ.