21 Ιούλιος 2019, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 11:37

Πέρασε ένας χρόνος από τον όλεθρο – Το Μάτι και η Κινέτα πριν και μετά το έγκλημα (βίντεο)

Μία από τις πλέον μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας γράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 23 Ιουλίου 2018, όταν ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο πυρκαγιές, η μία στην Κινέτα και η άλλη στο Μάτι της ανατολικής Αττικής, που άφησαν πίσω τους 102 νεκρούς, απίστευτη καταστροφή και ανείπωτο πόνο.

Σήμερα, σε βαρύ κλίμα τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι.

Οι άνθρωποι πολλοί, αλλά δεν ήταν όλοι. Κάποιοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν να ξαναζήσουν εκείνες τις στιγμές. Εξάλλου τιμούν καθημερινά τους ανθρώπους που έφυγαν με άλλους τρόπους. Το παρών στο μνημόσυνο έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι νέοι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος. «Είναι μέρα μνήμης σήμερα για ένα δράμα που οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Για ένα πραγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μια τέτοια τραγωδία δεν πρέπει να ξαναγίνει, ποτέ και πουθενά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Ημέρες μνήμης
Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι. Στις 21.00 θα γίνει αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε τόσο άδικα στην καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018. Θα παρουσιαστεί στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, στη Νέα Μάκρη.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί σε πληγέντες της περιοχής.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00, στο Αθλητικό κέντρο του Νέου Βουτζά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεανική Σκηνή» που δημιούργησαν νέοι της περιοχής με ενδιαφέρον για τα Κοινωνικά και Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, του Δ.Ο.Π.Α.Π., των Επιτροπών και Συλλόγων Ματιού και Ν. Βουτζά οργανώνουν μία θεατρική εκδήλωση με τίτλο «Ένα χρόνο μετά». Την εκδήλωση κλείνει ο Διονύσης Τσακνής με τα παιδιά της χορωδίας της Νέας Μάκρης του Γιάννη Χριστοφορίδη, δίνοντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει πως επιδρά μια φυσική καταστροφή στην ψυχολογία του ανθρώπου. Και πως με την αγάπη και την αλληλοβοήθεια μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι σε ένα καλύτερο αύριο.

Το βίντεο της UpDrones
Την ίδια ώρα η δραστήρια ομάδα UpDrones κάνει το δικό της μνημόσυνο σε όλους όσοι χάθηκαν, με ένα βίντεο που αποτυπώνει με απίστευτο τρόπο πώς ο καταπράσινος επίγειος παράδεισος μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε κρανίου τόπος.

Τα πλάνα είναι από βίντεο του Γιώργου Σταυρόπουλου, και έχουν ληφθεί την 23η Ιουλίου 2018, στις 08:00, από το Μάτι και την Κινέτα και την 24η Ιουλίου 2018. Το πριν της ευτυχίας και το μετά της δυστυχίας κυριαρχούν στο βίντεο.