21 Ιούλιος 2019, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 12:28

Ένα φωτεινό μήνυμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, από τη Σουμελά και το 21ο Συναπάντημα

  • Ένα φωτεινό μήνυμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, από τη Σουμελά και το 21ο Συναπάντημα
    (Φωτ.: Facebook / Συναπάντημα Νεολαιας Ποντιακών Σωματείων / JL Aerial)

Μέσα στο σκοτάδι της καλοκαιρινής νύχτας ο αριθμός 100 «φώτισε» τις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά Ημαθίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μνήμη μπορεί και πρέπει να αντέχει στο χρόνο. Τι και αν παραδόθηκαν σε αυτούς πριν από σχεδόν έναν αιώνα; Φέτος οι νέοι και οι νέες ποντιακής καταγωγής που παίρνουν μέρος στο 21ο Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά ένωσαν και τη δική τους φωνή τιμώντας τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Μας πήραν την πατρίδα; Αλλά τη μνήμη; Μπορούν να μας πάρουν και τη μνήμη; Εδώ και έναν αιώνα αντιστεκόμαστε στη λήθη. Επιβιώνουμε!», ήταν το μήνυμα.

Το δρώμενο της οργανωτικής επιτροπής για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία τη δεύτερη ημέρα του Συναπαντήματος ήταν… φωτεινό, αφού οι συμμετέχοντες κρατώντας φαναράκια έδειξαν ότι δεν ξεχνούν, ότι «αντιστέκονται στη λήθη της Γενοκτονίας» είχε επισημάνει νωρίτερα την Παρασκευή στην εισήγησή του ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. «Το θύμα είναι πάντοτε αργό γιατί δεν ξέρει γιατί είναι ένοχο. Ο θύτης είναι γρήγορος γιατί έχει πάρει μια ορθολογιστική απόφαση» είπε, μεταξύ άλλων.

«Βρίσκεστε εδώ για να ενώσετε τη φωνή σας, να φτάσει εκεί που χρειάζεται» ανέφερε στο χαιρετισμό που ανέγνωσε ο πατέρας Αθηναγόρας ο μητροπολίτης Παντελεήμονας, προσθέτοντας ότι μόνο όταν η φωνή είναι ενωμένη είναι ισχυρή.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με την έγκριση του ψηφίσματος και την συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το 22ο Συναπάντημα, το 2020.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ18
ΙΟΥΛΙΟΣ
2019
19:00
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.