20 Ιούλιος 2019, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2019, 19:59

Προγραμματικές Μητσοτάκη με μείωση φόρων από τον Αύγουστο

  • Προγραμματικές Μητσοτάκη με μείωση φόρων από τον Αύγουστο
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στην κεντρική αποστολή της κυβέρνησης, που είναι να μειώσει τους φόρους και να φέρει νέες επενδύσεις, εστίασε πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. «Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούσαν για εξαγγελίες-έκπληξη για την άμεση μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, ήδη από τον Αύγουστο και όχι για το 2020, όπως είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει μείωση κατά 22% από τον επόμενο μήνα. «Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων», ανέφερε.

Ακόμα εξήγγειλε την άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις: το μηνιαίο ποσό θα μειωθεί στα 20 ευρώ και το επιτόκιο στο 3%, ενώ θα μπορούν να υπαχθούν και οι επιχειρήσεις με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα προβλέπεται ότι για όσους είναι συνεπείς θα ανασταλούν οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος. Ακόμα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος, σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Επιπροσθέτως ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. «Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων», πρόσθεσε.

Ως προς το πολιτικό του πρόταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και στο εξής ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος».

Επιπλέον, το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων ήταν επικεντρωμένο στην ενότητα. «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές», υπογράμμισε απευθύνοντας ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση, «γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.