20 Ιούλιος 2019, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2019, 16:59

Ιράν-Βρετανία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά τη σύλληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου

  • Ιράν-Βρετανία: Κλιμακώνεται η ένταση μετά τη σύλληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου
    Το υπό βρετανικό σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero που συνελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης (φωτ.: αρχείο EPA)

Παιχνίδια γεωπολιτικών ισορροπιών όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης με το Ιράν: Δεν είναι μόνο το μέτωπο της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ, αλλά και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Μεγάλη Βρετανία. Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ παρέτεινε κατά έναν μήνα, έως τις 15 Αυγούστου, την κράτηση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1, το οποίο συνελήφθη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό με την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων.

Επίσης χθες, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ακινητοποίησε το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο φέρεται να ενεπλάκη σε ατύχημα με αλιευτικό σκάφος.

Ο Ινδός καπετάνιος, λένε οι ιρανικές πηγές, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και το σήμα κινδύνου. Έτσι το 23μελές πλήρωμα θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι το τέλος της έρευνας για «παραβίαση των διεθνών κανόνων», όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Άλλες πηγές ανέφεραν στο ISNA ότι το δεξαμενόπλοιο είναι κενό φορτίου.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει το βρετανικό δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στα ανοιχτά· το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του υλικού. Από τις λιμενικές Αρχές του Ιράν ανακοινώθηκε ότι το Stena Impero μεταφέρθηκε στο Μπαντάρ Αμπάς.

Με «σοβαρές επιπτώσεις» απειλεί το Λονδίνο

Η Βρετανία έχει ήδη προειδοποιήσει την Τεχεράνη με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί άμεσα το δεξαμενόπλοιο. «Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Δεν αναζητούμε [σ.σ. λύση με] στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Η περιοχή του Κόλπου και ειδικότερα τα Στενά του Ορμούζ απ’ όπου διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης παγκοσμίως βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.