19 Ιούλιος 2019, 23:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2019, 00:25

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου γιατί είναι ύποπτος για εγκλήματα πολέμου

  • Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου γιατί είναι ύποπτος για εγκλήματα πολέμου
    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι (φωτ.: EPA/Valdrin Xhemaj)

Από τον πρωθυπουργικό θώκο του Κοσόβου παραιτήθηκε ο Ράμους Χαραντινάι προκειμένου να παρουσιαστεί στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου, αλλά όχι ως κατηγορούμενος όπως ο ίδιος διευκρίνισε. Με ανάρτησή του στο Facebook, ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συμπαράσταση τους και δήλωσε υπερήφανος για τη δράση του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (UCK).

«Μεταβαίνω στη Χάγη για να αντιμετωπίσω τους συκοφάντες και να υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή» έγραψε στο μήνυμα του Ράμους Χαραντινάι.

Εξήγησε ότι, αν και δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, παραιτήθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να μην συνδεθεί με κανέναν τρόπο το κράτος του Κοσόβου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι να κινήσει τις πολιτικές διεργασίες για την εκλογή νέας κυβέρνησης και πρωθυπουργού.

Ο Ράμους Χαραντινάι για τρίτη φορά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Τις δύο προηγούμενες φορές ήταν το 2005 και το 2011 όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και αφού δικάστηκε, κρίθηκε αθώος και στις δύο δίκες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δίκες εκείνες πολλοί μάρτυρες κατηγορίας αρνήθηκαν να καταθέσουν και κάποιοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η γενική Εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε το 2005 αλλά και ο διάδοχος της Σέρτζ Μπράμερς το 2012 είχαν καταγγείλει δημόσια ότι μάρτυρες κατηγορίας στην δίκη Χαραντινάι δέχονταν πιέσεις και απειλές.