19 Ιούλιος 2019, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2019, 18:22

Σεισμός στην Αθήνα: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός – Πλήθος οι μετασεισμοί

  • Σεισμός στην Αθήνα: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός – Πλήθος οι μετασεισμοί
    Σταυρός έχει πέσει στην εκκλησία Αγία Παντάνασσα στο Μοναστηράκι μετά τον σεισμό στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τον σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ –ίσως το μέγεθος αναθεωρηθεί στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με ορισμένους σεισμολόγους, ή στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ κατά άλλους− που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 14:13, στην Αττική, και μέχρι τώρα τον διαδέχονται πλήθος μετασεισμών, κάτι που θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες.

Εκτίμηση είναι ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, σε επιφυλακή βρίσκεται στο σύνολο του προσωπικού της Πυροσβεστικής, στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί. Επιπλέον έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε επιφυλακή η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη.

Χαλάσματα από παλαιά κτίσματα σε στενό κάθετο στην Πειραιώς, (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Οι σεισμολόγοι αν και είναι καθησυχαστικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες. Το γεγονός αυτό είναι θετικό καθώς σημαίνει πως θα εκτονώνεται το φαινόμενο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμούν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο δεν είναι ακόμα σίγουροι.  Όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για επιφανειακό σεισμό από το ρήγμα που έδωσε τη σεισμική δόνηση του 1999. Το επίκεντρο είναι στην περιοχή της Μαγούλας, στη δυτική Αττική.

Τα ξένα ΜΜΕ για το σεισμό

Τον γύρο του κόσμου, μέσω των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων, κάνει η είδηση για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής σήμερα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, σε εκτενές ρεπορτάζ του, αναφέρεται στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ μεταφέρει και το κλίμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, όπως γράφει, «πολλοί κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν από τα κτήρια και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους». Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC ήταν ο σεισμός στην Αθήνα.

Άνδρας μεγάλης ηλικίας σκουπίζει τα κομμάτια από μάρμαρα που έπεσαν από την πρόσοψη της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι «ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την ελληνική πρωτεύουσα διακόπτοντας τα τηλεφωνικά δίκτυα και την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης» ενώ «οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους και εκκένωσαν τα ψηλά κτήρια». Επισημαίνει ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο καμιά δωδεκαριά εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, λόγω της διακοπής του ρεύματος.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτήρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999.

Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News ενώ το CNN, που στον ιστότοπό του δημοσιεύει φωτογραφίες του κόσμου στην πλατεία Κολωνακίου, μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά σύντομος, με αποτέλεσμα να πέσουν διάφορα αντικείμενα από τους τοίχους και από ράφια. Επισημαίνει επίσης ότι δύο ελικόπτερα πετούν στην περιοχή για να γίνει καλύτερη εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.

Το ABC, που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press, επισημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί και πληροφορεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό. Το Al Jazeera στον ιστότοπό του αναφέρεται επίσης στα μικροπροβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και μεταφέρει τις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον σεισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Η γερμανική Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών, μεταφέρει τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ που είπε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πελοπόννησο και χαρακτήρισε θετική ένδειξη για την εξέλιξη του φαινομένου ότι ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μικρότεροι μετασεισμοί. Στις δηλώσεις του Έλληνα σεισμολόγου, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται επίσης η βρετανική εφημερίδα Guardian ενώ ο σεισμός στην Αθήνα απασχόλησε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, όπως την αυστραλέζικη εφημερίδα Brisbane Times, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και τα ρωσικά Tass και Sputnik, που όλα επισημαίνουν ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημίες ή θύματα.