16 Μάρτιος 2014, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

  • Απίστευτο! Πουλούσαν αντικείμενα από το ολοκαύτωμα στο ebay

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας με κατεύθυνση τον παλαιό Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, από όπου τα θύματα του Ολοκαυτώματος μεταφέρθηκαν προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου

Πορεία στη μνήμη των περίπου 55.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας με κατεύθυνση τον παλαιό Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης(φωτογραφία), από όπου τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας μεταφέρθηκαν προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου.

Ο δήμαρχος δεν παρευρέθηκε λόγω ίωσης στην εκδήλωση. Στο μήνυμά του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποτέ Ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνει:

«Επειδή μοιάζει όλα να έχουν ειπωθεί και το πένθος μας δεν μπορεί παρά να είναι ταπεινό και ολιγόλογο, θα ήθελα σήμερα να αποτίσουμε φόρο τιμής στους περίπου 55.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν στα κρεματόρια από τους Ναζί, μα πιο πολύ, επιτρέψτε μου να το πω ως πατέρας τριών παιδιών και έξι εγγονιών να σκεφτούμε τα 3.000 παιδιά που έχουμε καταγραμμένα στους καταλόγους του ληξιαρχείου μας και που χάθηκαν πάραυτα μόλις έφτασαν στο Άουσβιτς, τα περισσότερα με τις μητέρες τους. Μαζί μ’ αυτά χάθηκαν τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους».

«Στη μνήμη τους τιμούμε τους επιζώντες όλων των γενεών, αυτούς που κουβαλούν χρόνια το βάρος της απώλειας και του πένθους. Τους ευχαριστούμε που είναι μαζί μας για να βοηθούν τη μνήμη μας, την πολιτική μας εγρήγορση και την ανθρωπιά μας», καταλήγει.

Πηγή: voria.gr