19 Ιούλιος 2019, 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2019, 09:35

Θρίλερ με την κατάρριψη ιρανικού drone στα Στενά του Ορμούζ

  • Θρίλερ με την κατάρριψη ιρανικού drone στα Στενά του Ορμούζ
    Το αμερικανικό USS Boxer (φωτ.: αρχείο EPA / US Navy)

Λίγη ώρα αφότου χθες ο Ντόναλντ Τραμπ και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι το ελικοπτεροφόρο πλοίο USS Boxer κατέρριψε ένα ιρανικό drone στα Στενά του Ορμούζ, η Τεχεράνη διέψευσε την πληροφορία – ΗΠΑ και Ιράν διανύουν περίοδο έντασης μετά την πρόσφατη κατάρριψη ενός αμερικανικού drone, που σύμφωνα με την Τεχεράνη παραβίασε τον εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το USS Boxer έδρασε αμυντικά, καθώς το ιρανικό drone είχε πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση αγνοώντας τις πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση χαρακτήρισε το συμβάν «νέα ιρανική εχθρική και προκλητική ενέργεια εναντίον σκαφών που πλέουν σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο», και διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, τους πόρους τους και τα συμφέροντά τους. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία» ήταν το σχόλιο που αρκέστηκε να κάνει χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγο προτού συναντηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Σήμερα, και ο Ιρανός υφυπουργός Άμυνας Αμπάς Αρακτσί διέψευσε την πληροφορία. «Δεν έχουμε χάσει κανένα drone στα Στενό του Ορμούζ, ούτε κάπου αλλού. Ανησυχώ ότι το USS Boxer κατέρριψε ένα δικό τους UAV κατά λάθος!», έγραψε στο Twitter κάνοντας χιούμορ.

Η ανακοίνωση νέων και ακόμα πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης έχει αυξήσει κατακόρυφα την ένταση. Οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» ώστε το Ιράν να σταματήσει να «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια», όπως διατείνεται η κυβέρνηση Τραμπ. Από την άλλη, η Τεχεράνη αρχικά άρχισε να καταστρατηγεί τους όρους και τους περιορισμούς που της επιβλήθηκαν στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας το 2015.

Σημειώνεται ότι η κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone κοντά στα Στενά του Ορμούζ οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει αντίποινα, ωστόσο ακύρωσε την εντολή λίγο προτού πληγούν ιρανικές θέσεις. Η Ουάσινγκτον, πάντως, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν διεθνή οργανισμό που θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ στα ανοιχτά του Ιράν και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ στα ανοιχτά της Υεμένης.