19 Ιούλιος 2019, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2019, 08:25

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 7 άτομα για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ

  • Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 7 άτομα για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ
    Διαδηλωτής κρατά φωτογραφία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου και διανοούμενου Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007 (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Χωρίς να δοθούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου 2007 ολοκληρώθηκε ενώπιον του 14ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης η δίκη για τους φυσικούς αυτουργούς.

Το 2011 ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος Ογκίν Σαμάστ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και 10 μηνών, ωστόσο μετά τη νέα δίκη η ποινή του αυξήθηκε κατά δυόμισι χρόνια, καθώς κρίθηκε ότι ανήκε σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Ογκίν Σαμάστ ήταν 16 ετών όταν εκτέλεσε με δύο σφαίρες τον 52χρονο δημοσιογράφο μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας Agos στην οποία ήταν διευθυντής. Η φωτογραφία του πτώματος του Χραντ Ντινκ, καλυμμένου με ένα σεντόνι, παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη πολλών στην Τουρκία.

Ανάμεσα στους που καταδικάστηκαν είναι και ο Ερχάν Τουντζέλ. Πρόκειται για πρώην πληροφοριοδότη και θεωρούμενο υποκινητή της δολοφονίας. Η σύλληψή του έγινε στο δικαστήριο καθώς καταδικάστηκε σε ποινή 99,5 ετών για τη συμμετοχή στη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, για συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα και για βόμβα σε εστιατόριο στην Τραπεζούντα.

Ο Γιασίν Χαγιάλ, που εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης, καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια για τη συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο σε ένοπλη ομάδα. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν και άλλοι τέσσερις άνδρες με λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ άλλοι δύο αθωώθηκαν.