18 Ιούλιος 2019, 23:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2019, 00:28

Ο Τραμπ οπισθοχωρεί για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

  • Κάλεσμα Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ναι μεν η Τουρκία θα βγει εκτός του προγράμματος των F-35 έως τα τέλη Μαρτίου του 2020, αλλά προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να τις επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Έτσι ακριβώς απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο στο Οβάλ Γραφείο. Αρχικά τουλάχιστον, διότι λίγες ώρες αργότερα και αφού η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με μια διευκρινιστική δήλωση. Όπως είπε ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

«Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», είχε πει αρχικά παρόλο που αμερικανική νομοθεσία προβλέπει κάτι διαφορετικό.

 

Στη συνέχεια όμως εξήγησε ότι εξετάζουν το θέμα των κυρώσεων. «Το εξετάζουμε.(Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει» διευκρίνισε.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά τη γεμάτη δυσφορία δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk, σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Τεράστια η ζημία για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας
Και ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό παιχνίδι, η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αναμένεται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οκτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής  –και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων– θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες. Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες. Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35. Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.