21 Ιούλιος 2019, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2019, 11:01

Δέκα κρυφοί παράδεισοι στον Πόντο – Εκεί που ο χρόνος σταματά

  • Δέκα κρυφοί παράδεισοι στον Πόντο – Εκεί που ο χρόνος σταματά
    Ο Καταρράκτης του Τρύπιου Βράχου (φωτ.: artvinden.com)

1. Κύτωρος (Gideros) 
Βρίσκεται στο νομό Κασταμονής και είναι ένας από τους πιο όμορφους και ήσυχους κόλπους της ποντιακής ακτογραμμής. Πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική πόλη Κύτωρο.

Έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή λόγω της υπέροχης φύσης που περιβάλλει τον κόλπο.

2. Καταρράκτης του Τρύπιου Βράχου (Deliklikaya Şelalesi) 
Πρόκειται για καταρράκτη που έχει μια πρωτοτυπία: Δεν ρίχνει τα νερά του από έναν βράχο, αλλά από την τρύπα ενός βράχου, όπως λέει και το όνομά του. Βρίσκεται στην επαρχία Μουργούλ, του νομού Αρτβίν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία (κεντρική φωτο άρθρου).

3. Φαράγγι Βάλλα Κασταμονής (Valla Kanyonu) 
Πρόκειται για ένα φαράγγι που έχει μερικές ομοιότητες με εκείνο της Σαμαριάς. Μπορεί να εισέλθει κανείς από τη θέση Κανλίτσαϊ του χωριού Μουράτμπασι και η μοναδική έξοδος είναι μετά από 12 χλμ, εκεί όπου το φαράγγι φθάνει στην ακτή του Εύξεινου Πόντου, στη θέση Λος, της πόλης Σίδη.


(Φωτ.: ilgazproject.org)

Το τοπίο είναι άγριο και καταπράσινο και αξίζει η διάβασή του.

4. Δάση Ορουμτζέκ της Χαλδίας 
Πρόκειται για δάση με μοναδικά δένδρα, ένα είδος ελάτης που εκτείνεται σε 2.630 εκτάρια, με μέσο όρο ηλικίας τα 400 χρόνια. Βρίσκεται στο Κιουρτούν της Χαλδίας, σε απόσταση 18 χλμ από την κωμόπολη, και διαθέτει τα πιο ψηλά έλατα στην Ευρώπη και τον Καύκασο – πραγματικά μνημεία της φύσης.

Το δάσος είναι προστατευόμενο, ενώ στο κέντρο του είναι και ο καταρράκτης Τσαγλαγιάντιπι.

5. Παρχάρι Περσεμπέ Κοτυώρων 
Εκτείνεται στις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο 1500 μέτρων και φιλοξενεί διαχρονικά τους βοσκούς και τους κατοίκους των παραλικαών πόλεων και χωριών που βρίσκονται δυτικά των Κοτυώρων. Τα ανατολικά φιλοξενούνται στα παρχάρια του Τσάμπασι. Στο παρχάρι υπάρχουν υποδομές για φιλοξενία ενώ διοργανώνονται και αρκετές γιορτές από τους συλλόγους της περιοχής.

6. Εθνικό Πάρκο «Επτά Λίμνες» του Μπόλου (Yedigöller Milli Parkı) 
Πρόκειται για συγκρότημα λιμνών που κρύβονται μέσα σε απέραντα δάση, στο εθνικό πάρκο των «Επτά Λιμνών». Μια όαση πρασίνου και μπλε, που είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί 12 μήνες το χρόνο.


(Φωτ.: Kesim Kesgin / commons.wikimedia.org)

Υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας και κατασκήνωσης.

7. Εθνικό Πάρκο Σαχάρα του Καραγκιόλ (Karagol Sahara Milli Parki) 
Άλλος ένας μυστικός παράδεισος, στο μακρινό Καραγκιόλ του νομού Αρτβίν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Απίστευτης ομορφιάς τοπία, δάση και λίμνες, που δεν τα έχουν ανακαλύψει ακόμα οι τουρίστες. Αξίζει την επίσκεψή σας.

8. Καραγκιόλ της Μπόρτσκα (Borçka Karagöl)
Πρόκειται για μια άλλη «μαύρη λίμνη» (αυτό σημαίνει Καραγκιόλ), προφανώς επειδή τα νερά είναι σκοτεινά. Βρίσκεται κι αυτή στον ίδιο νομό, το Αρτβίν, στην επαρχία Μπόρτσκα. Ένας κρυφός παράδεισος, με τη λίμνη να είναι κρυμμένη ανάμεσα σε έλατα και άλλα δένδρα της χλωρίδας του Πόντου. Θα μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

9. Καταρράκτης Μεράλ του Αρτβίν (Maral Selalesi, Artvin) 
Κι αυτός ο παράδεισος βρίσκεται στο Αρτβίν, στην κοιλάδα Μαχατσέλ, όπου τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού πέφτουν στον καταρράκτη Μεράλ από ύψος 68 μέτρων!


(Φωτ.: Murat Öner TAŞ / aa.com.tr)

10. Παρχάρι Ποκούτ Ριζαίου (Pokut Yaylasi)
Στις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων, στην περιοχή Τσαμλίχεμσιν (Camlihemsin), όπου βρίσκονται τα χωριά των αρμενόφωνων μουσουλμάνων. Έχει υποδομές φιλοξενίας, ενώ η φύση θα σας καταπλήξει.