18 Ιούλιος 2019, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2019, 12:07

Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ρεκόρ ψήφων

  • Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ρεκόρ ψήφων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με το ρεκόρ των 283 ψήφων σε σύνολο 298 βουλευτών (η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 235 ψήφους) ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με ονομαστική και φανερή ψηφοφορία, καθώς έχει αλλάξει ο Κανονισμός – είναι ο πρώτος με καταγωγή από την Ήπειρο που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα, το τρίτο πιο σημαντικό στο ελληνικό κράτος. Την υποψηφιότητά του στήριξαν, εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ τήρησε την πάγια θέση του και ψήφισε «παρών».

Άμεση προτεραιότητα είναι η εκλογή Επιτροπών και προεδρείων προκειμένου να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, διέρρευσε ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο μέσα στο κτήριο και ότι θα ζητήσει τη συνεπέστερη παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων η ΝΔ προτείνει τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Θανάση Μπούρα και Νικήτα Κακλαμάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Βίτσα, το ΚΙΝΑΛ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη, το ΜέΡΑ25 τη Σοφία Σακοράφα και η Ελληνική Λύση τον Απόστολο Αβδελά.

Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας
Ο 60χρονος νομικός με καταγωγή από τα Ιωάννινα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και αυτή είναι η ένατη θητεία του. Στην κυβέρνηση Καραμανλή ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007) και στην κυβέρνηση Σαμαρά υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2014). Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Θεωρείται «πολιτικό παιδί του Αβέρωφ», καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ιδιαίτερος γραμματέας του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ενώ προτού εκλεγεί βουλευτής ήταν δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998.