16 Μάρτιος 2014, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

Τρικυμμία με την αρχαία τριήρη και την εκμετάλλευσή της με αφορμή την ταινία 300

  • Τρικυμμία με την αρχαία τριήρη και την εκμετάλλευσή της με αφορμή την ταινία 300

Στην ταινία “300 Η άνοδος της Αυτοκρατορίας” υπάρχει ένα πιστό αντίγραφο της αρχαίας τριήρους, Ολυμπιάς, η οποία έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, χωρίς το Π.Ν. να κερδίζει τίποτα.

Πώς το έφτιαξαν οι δημιουργοί της ταινίας; Ζήτησαν από το Π.Ν. τα σχέδια τα οποία και τους δόθηκαν αφού η προβολή της ιστορίας της χώρας -έστω και παραποιημένης σε κάποια σημεία- είναι σημαντική.

Το ακριβές αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) της τριήρους κατασκευάστηκε μεταξύ 1985-1987 στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία του Δ. Τζακάκου στο Κερατσίνι, σε πρόγραμμα που υλοποίησαν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις ΓΓΑ και Γ Γ Τύπου και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Τα σχέδια για τη ναυπήγησή του παρασχέθηκαν από το «Trireme Trust» της Βρετανίας με κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού. Χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ΑΘΗΝΑ 2004.

Τα μηχανολογικά σχέδια της τριήρους χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τη γραφική απεικόνιση (CGI) των ελληνικών πλοίων που εμφανίζονται στην ταινία, ώστε να υπάρχει το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ως εδώ όλα καλά και ωραία. Αυτό που έχει προκαλέσει την ενόχληση -τουλάχιστον- του ΠΝ είναι η διαπίστωση ότι η αρχαία τριήρης έχει γίνει αντικείμενο “παραγωγής χρήματος” μέσω χορηγιών που ζητούνται από site ,το οποίο και έχει κοστολογήσει φωτογραφίες της τριήρους, τις οποίες “χρεώνει” ανάλογα με την ποιότητά τους! Τα τηλέφωνα επικοινωνίας που αναφέρονται στην σχετική ιστοσελιδα πάντως είναι ελληνικά.

Δείτε την ιστοσελίδα εδώ

Επειδή στο site εμφανίζεται και ο θυρεός του ΠΝ ,το οποίο δεν κερδίζει -κακώς- ούτε ένα δολάριο απ΄ αυτή την υπόθεση, έχει προκληθεί αναστάτωση και το θέμα ψάχνεται σε βάθος.

Άποψή μας είναι ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται και οικονομικά. Είναι ένα θέμα ταμπού ίσως, αλλά επειδή άλλες χώρες με πολύ μικρότερη και σίγουρα πολύ πιο αδιάφορη ιστορία από την δική μας βγάζουν λεφτά από το παρελθόν τους, καλό είναι να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας και ν΄ αρχίσουμε κι εμείς να εισπράττουμε.

Το θέμα της τριήρους πάντως “ψάχνεται” από το ΓΕΝ πολύ.

Πηγή: onalert.gr