17 Ιούλιος 2019, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2019, 13:11

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής

  • Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής
    Βουλευτές ορκίζονται με πολιτικό όρκο στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που απαρτίζουν τη 18η Σύνοδο της Βουλής. Τον καθιερωμένο Αγιασμό και την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η ορκωμοσία έγινε με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με θρησκευτικό όρκο με όρκο στο Κοράνι και πολιτικό όρκο.

Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε θρησκευτικό όρκο, οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές της 18ης Συνόδου ορκίστηκαν στο Κοράνι, ενώ αρκετοί βουλευτές έδωσαν πολιτικό όρκο.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

(Φωτ.: EPA-EFE / ORESTIS PANAGIOTOU)

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Την ορκωμοσία παρακολούθησαν συγγενείς και συνεργάτες των βουλευτών. Από νωρίς το πρωί γέμισαν τα θεωρεία και τα έδρανα των αξιωματούχων. Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Gallery