17 Ιούλιος 2019, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2019, 10:25

Αύριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον ποντιακό ελληνισμό στο Μεσόβουνο Εορδαίας

  • Αύριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον ποντιακό ελληνισμό στο Μεσόβουνο Εορδαίας
    Στιγμιότυπο από τις τελευταίες εργασίες στο μνημείο (φωτ.: Παύλος Παραστατίδης)

Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού που αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόβουνου «Κρέμιτσα», αποκαλύπτεται αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου, στο Μεσόβουνο Εορδαίας του νομού Κοζάνης. Την ημέρα των αποκαλυπτηρίων θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, και το νέο θεατρικό έργο Δεν λησμονώ, πατρίδα μου, που αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η τελετή εγκαινίων θα γίνει στις 20:00 στην πλατεία Μεσοβούνου.

«Οι τεχνίτες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο μνημείο και η θεατρική μας ομάδα είναι έτοιμη να κάνει πρεμιέρα» ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του σωματείου Παύλος Παραστατίδης που έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο.


Μαρμάρινο σκαλιστό βίβλίο για τον ποντιακό ελληνισμό θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο (φωτ.: Π. Παραστατίδης)

Το μνημείο αποτυπώνει την οδυνηρή διαδρομή των Πόντιων προσφύγων το 1922 και την εγκατάστασή τους στο Μεσόβουνο. «Είναι πιστό αντίγραφο παιδικής ζωγραφιάς του Βλάση Χατζηιωαννίδη, που είχα στο αρχείο μου τουλάχιστον 30 χρόνια, και την έδωσα στον γλύπτη για να το κατασκευάσει» είχε εκμυστηρευτεί παλαιότερα στο pontos-news.gr ο Παύλος Παραστατίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τα έσοδα των θεατρικών παραστάσεων Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν αλλά και από δωρεές μελών και επιχειρήσεων.

Μετά τα αποκαλυπτήρια, στο αμφιθέατρο Μεσόβουνου, θα παρουσιαστεί, στις 21:00, το νέο θεατρικό έργο που αποτελεί καρπό της δουλειάς περισσότερων από 30 συντελεστών (ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, αφηγητών).

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Κοζάνης.