17 Ιούλιος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2019, 08:35

Επίσημη πρώτη της Βουλής με την ορκωμοσία – Δεν θα κλείσει για καλοκαίρι

  • Συνομιλία Μιωνή-Παππά: Εισαγγελική έρευνα και προαναγγελία νέων αποκαλύψεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με την καθιερωμένη ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την τελετή Αγιασμού ξεκινά σήμερα στις 11:00 η νέα Σύνοδος της Βουλής, στην οποία για πρώτη φορά έχουν εκλέξει αντιπροσώπους το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Από την Ολομέλεια θα απουσιάζουν οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Την Πέμπτη θα γίνει η εκλογή του 13ου Προέδρου, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Κώστα Τασούλα· «παραδοσιακά», άλλωστε, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τη δύναμη του κόμματος που τον προτείνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι «η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι», και συνεπώς αναμένεται μόνο ένα μικρό… διάλειμμα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει το Σάββατο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας
Εκτός από τον Κώστα Τασούλα η ΝΔ θα προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Θανάση Μπούρα στις θέσεις των αντιπροέδρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Βίτσα.

Ο (κατά πάσα πιθανότητα) νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000. Στην κυβέρνηση Καραμανλή ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007) και στην κυβέρνηση Σαμαρά υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2014). Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Θεωρείται «πολιτικό παιδί του Αβέρωφ», καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ιδιαίτερος γραμματέας του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ενώ προτού εκλεγεί βουλευτής ήταν δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998.