16 Ιούλιος 2019, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2019, 22:31

Απόλυτο ρεκόρ ζέστης με 21 βαθμούς στον Βόρειο Πόλο

  • Απόλυτο ρεκόρ ζέστης με 21 βαθμούς στον Βόρειο Πόλο
    Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Αλέρτ (φωτ.: Paul Chiasson / The Canadian Press)

Ένα από τα εκατοντάδες ρεκόρ που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή στο Αλέρτ, το βορειότερο κατοικημένο μέρος στη Γη, λιγότερο από 900 χλμ μακριά από τον Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του καναδικού υπουργείου Περιβάλλοντος Αρμέλ Καστεγιάν.

Η θερμοκρασία έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου («αυτό είναι ένα απόλυτο ρεκόρ» τόνισε ο Αρμέλ Καστεγιάν), και καταγράφηκε από τον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση στον 82ο παράλληλο, στα παράλια του Αρκτικού Ωκεανού, η οποία χρησιμοποιούνταν για την υποκλοπή ρωσικών επικοινωνιών. Τη Δευτέρα ο ίδιος σταθμός κατέγραψε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών καταγράφηκε στις 8 Ιουλίου 1956, αλλά από το 2012 και μετά πολλές φορές η θερμοκρασία φτάνει στους 19-20 βαθμούς. Στο Αλέρτ η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 βαθμοί.

«Το τρέχον κύμα καύσωνα οφείλεται σε ένα μέτωπο υψηλού βαρομετρικού πάνω από τη Γροιλανδία, που είναι αρκετά ασυνήθιστο και βοηθά στη δημιουργία νότιων ανέμων πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό», συμπλήρωσε ο Καναδός μετεωρολόγος. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς έναν έμμεσο ή άμεσο ρόλο, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη.