16 Ιούλιος 2019, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2019, 19:55

Οριστικό τέλος σε δώρα και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων

  • Οριστικό τέλος σε δώρα και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας (13ος και 14ος μισθός) στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η Ολομέλεια εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Ειδικότερα, οι Σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και τα 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Πρόεδρος της Ολομέλειας ήταν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Σπερελάκης. Για το οριστικό τέλος σε δώρα και επιδόματα μειοψήφισαν δύο αντιπρόεδροι και τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας.