16 Ιούλιος 2019, 19:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2019, 11:30

Αστυνομικός στη σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών

  • Αστυνομικός στη σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών
    (Φωτ.: el.wikipedia.org)

Στο Αστυνομικό Τμήμα του Αερολιμένα της Κω υπηρετεί ο αστυνομικός που συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρώπης. Εγκέφαλος θεωρείται ένας 36χρονος Σύρος που ζει στην Αθήνα, όπου και εντόπιζε όσους ήθελαν να ταξιδέψουν. Τα υπόλοιπα μέλη (ένας Σύρος και δύο Έλληνες που επίσης συνελήφθησαν και ένας αλλοδαπός που αναζητείται) κατοικούν στην Κω.

Οι δύο Σύροι έβγαζαν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Κω και τα αεροπορικά για χώρες της Ευρώπης και έδιναν στους αλλοδαπούς πλαστά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια. Για τα ταξίδια ενημερωνόταν ο αστυνομικός στο αεροδρόμιο της Κω ώστε να βρίσκει τις κατάλληλες πτήσεις και να προσαρμόζει ανάλογα τις βάρδιες του, ενώ στο νησί τους αλλοδαπούς παραλάμβαναν άλλοι δύο εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα.

Η μεταφορά των αλλοδαπών στο αεροδρόμιο γινόταν με ταξί ή λεωφορείο, χωρίς τη συνοδεία των διακινητών, και η συμβουλή ήταν να κυκλοφορούν σε δυάδες, ή άνδρας με γυναίκα ώστε να μοιάζουν σε ζευγάρι. Χαρακτηριστικό στοιχείο του… επαγγελματισμού του κυκλώματος είναι ότι χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ για να δώσουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στους «πελάτες»!

Για κάθε μετακίνηση, ακόμα και αν οι Αρχές σταματούσαν τον αλλοδαπό στη χώρα άφιξης, η ταρίφα ήταν από 4.500 έως 6.000 ευρώ. Το ποσό δινόταν προκαταβολικά και εφάπαξ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, που θεωρείται ότι δρούσαν από τον Απρίλιο του 2018, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διατάξεις για τις σχέσεις κράτους-πολίτη, κατά περίπτωση.