16 Ιούλιος 2019, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2019, 18:58

Το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό

  • «Όχι» από το ΣτΕ σε Θάνου και Νάκου για πάγωμα της διαδικασίας έκπτωσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη ανάβει οριστικά το πράσινο φως για την επένδυση στο Ελληνικό, και συγκεκριμένα για τα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής και νομικά πρόσωπα.

Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης σε μια έκταση 6.008.076 τ.μ. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα είχαν εγκριθεί οι κατευθύνσεις και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και οι όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και είχαν επικυρωθεί οι οριογραμμές των ρεμάτων.

Με τις αιτήσεις ακύρωσης ζητούνταν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί το σκέλος που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτηρίων (ουρανοξύστες) ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα. Οι σύμβουλοι της Επικρατείας με την απόφασή τους θεωρείται ότι ανοίγουν το δρόμο, καθώς απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι το σχέδιο υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, το περασμένο Σάββατο δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να εκδοθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων.