16 Ιούλιος 2019, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2019, 11:07

Η Τουρκία στέλνει και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του «Ορούτς Ρέις» 2
    (Πηγή: Twitter)

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, και το πρώτο πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών (οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένα μέτρα  εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις), η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το πλοίο θα είναι ερευνητικό. Πρόκειται για το «Ορούτς Ρέις», όπως μεταδίδει το Anadolu, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου βρίσκονται ήδη τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», αλλά και το ερευνητικό «Μπαρμπαρός». «Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των τριών ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Απέρριψε η Λευκωσία την πρόταση Ακιντζί
Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για τη σύσταση επιτροπής για την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, το Συμβούλιο Αρχηγών που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Νίκο Αναστασιάδη την απέρριψε ομόφωνα.

«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.