16 Ιούλιος 2019, 16:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2019, 16:51

Συνήγορος του Καταναλωτή: Η ΔΕΗ δεν μπορεί να χρεώνει για έκδοση χάρτινων λογαριασμών

  • Από σήμερα τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Επανήλθε ο Συνήγορος του Καταναλωτή με νέα επιστολή του προς τη ΔΕΗ σχετικά με τη χρέωση του 1 ευρώ για την έκδοση των χάρτινων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, και ζητά την κατάργηση του... χαρατσιού και την επιστροφή των χρημάτων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη νέα επιστολή του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «αποτελεί δικαίωμα των τελικών καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς τους και τα στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση για την ενέργεια που καταναλώνουν».

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η χορήγηση τυχόν έκπτωσης σε καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμού από τον προμηθευτή λιανικής πώλησης ηλεκτρονικής ενέργειας είναι συμβατή με το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας μόνον εφόσον τηρείται η υποχρέωση της δωρεάν αποστολής λογαριασμών σε όλους τους καταναλωτές, άρα και στους καταναλωτές που επιλέγουν την αποστολή «χάρτινου» λογαριασμού.