15 Ιούλιος 2019, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2019, 22:35

«Αναπτυξιακό» το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

  • ΕΝΦΙΑ 2020: Νέες μειώσεις σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έκλεισε ο πρώτος κύκλος επαφών της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπεύθυνο του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Αύριο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Στους εκπροσώπους των θεσμών παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο ως «αναπτυξιακό», καθώς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τη χρυσή βίζα και το λίζινγκ αυτοκινήτων, και τονίζουν ότι επί αυτής της βάσης θα γίνουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Μάλιστα, το κομμάτι που δεν θα αφορά στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Εκτίμηση είναι ότι φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, όπως αναφέρεται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα σταλεί στους θεσμούς το συντομότερο, και προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψήφισή του. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι το μήνυμα από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».