15 Ιούλιος 2019, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2019, 21:31

Τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

  • Τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Χωρίς αλλαγές ενέκριναν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κείμενο συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ΚΥΠΕ εξασφάλισε το κείμενο πριν από τη δημοσίευσή του, και αποκαλύπτει ότι στα μέτρα κατά της Άγκυρας περιλαμβάνεται η αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών, ενώ «παγώνει» και το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις στο πλαίσιο των διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μπλοκάρισμα της προενταξιακής βοήθειας των 145,8 εκατ. το 2019, και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει ιδίως τα δάνεια με κρατική στήριξη.

Με βάση και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Επιτροπή καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται για στοχοθετημένα μέτρα «ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλαδή για κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις. Στο κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, «και θα επανέλθει το θέμα, όπως αρμόζει».

Επιπλέον, οι «28» εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία προχωρά με τις γεωτρήσεις στα δυτικά και βορειοανατολικά της Κύπρου, στα κυπριακά χωρικά ύδατα. «Η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας», επισημαίνεται.

Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση εναντίον χώρας που είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως η Τουρκία.

Aκόμα, τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.