15 Ιούλιος 2019, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2019, 20:34

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων

  • Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Roman Pilipey)

Τις διαδικασίες επιστροφής Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία και Ουκρανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία συζήτησαν σήμερα οι Επίτροποι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των δύο χωρών, καθώς επετεύχθη η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων.

Μάλιστα, η Ουκρανή Λιουντμίλα Ντενίσοβα εξέφρασε την ελπίδα της ότι στην αυριανή συνάντηση με τη Ρωσίδα ομόλογό της θα δοθούν κατάλογοι ονομάτων και από τις δύο πλευρές.

«Την ώθηση για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων και συνδρομής προς τους ανθρώπους αυτούς την έδωσε η τηλεφωνική συνομιλία που είχε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι», σημείωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, 27 άτομα κρατούνται σε ουκρανικές φυλακές και άλλα 23 έχουν μεν απελευθερωθεί αλλά δεν έχουν δικαίωμα εξόδου από τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους Ουκρανούς κρατούμενους στη Ρωσία, πρόκειται για τους 24 ναύτες που συνελήφθησαν στα Στενά του Κερτς στην Αζοφική και για τον Πάβελ Γκρίμπε που καταδικάστηκε στο Ροστόφ επί του Ντον ως συνεργός τρομοκρατών.

Η Ρωσία συμφώνησε να εξεταστούν από ανεξάρτητους γιατρούς οι Ουκρανοί κρατούμενοι και παράλληλα κατέθεσε το αίτημα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παραβρεθεί στη δίκη του διευθυντή του Ria Novosti στην Ουκρανία, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και προπαγάνδα.