15 Ιούλιος 2019, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2019, 19:29

Τούρκος πρέσβης: Όταν σταματά η διπλωματική συζήτηση, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα

  • Τούρκος πρέσβης: Όταν σταματά η διπλωματική συζήτηση, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα
    Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα τρία χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος (φωτ.: Twitter / Turkish Emb. Athens)

Τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας ανέλυσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν. Οι εκπρόσωποι του Τύπου έγιναν δεκτοί στην πρεσβεία με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, και όπως ήταν φυσικό το ζήτημα των οκτώ αξιωματικών που έλαβαν άσυλο από την Ελλάδα κυριάρχησε στη συζήτηση.

Έτσι η Άγκυρα, όπως ανέφερε ο πρέσβης, στους διαύλους επικοινωνίας που αναμένεται να ανοίξει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα, μιας και «δεν είναι ευχαριστημένη με το πώς το χειρίστηκε η ελληνική Δικαιοσύνη».

«Μπορούμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί. Τίποτα δεν είναι οριστικό στο δικαστικό σύστημα. Δεν είναι αντιδημοκρατικό να επικρίνεις. Υπάρχει υλικό από βίντεο που τους δείχνει [σ.σ. τους οκτώ στρατιωτικούς] να πυροβολούν πολίτες», δήλωσε.

Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι δύο λαοί με κοινή κουλτούρα και παρόμοιο τρόπο ζωής «αρπάζονται» σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο σημείωσε ότι όταν σταματήσει η συζήτηση των διπλωματών, τότε αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα. «Και οι δύο πλευρές είναι καχύποπτες για τις προθέσεις του άλλου. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική», συμπλήρωσε, και συνέχισε: «Εάν ρωτήσετε την ελληνική πλευρά, θα σας πουν ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια προβλήματα υπάρχουν στο Αιγαίο».

Μπουράκ Οζούγκερτζιν: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να μιλάει με την Τουρκία και όχι για την Τουρκία, όπως γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο έμπειρος διπλωμάτης, πάντως, διεμήνυσε ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει τις γεωτρήσεις, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, «εκτός του να μας ενοχλήσουν σε σχέση με την ΕΕ». Ακόμα, υποστήριξε ότι ρόλος της χώρας του είναι να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και τόνισε ότι οι κινήσεις στην Κύπρο γίνονται προκειμένου να σταματήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις μονομερείς ενέργειες. «Δεν σχεδιάζαμε την έναρξη των γεωτρήσεων, όμως δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους Ελληνοκύπριους από ΄μια μονομερή ενέργεια. Πρέπει να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, για να σταματήσουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι έχει χάσει αφενός τη δυνατότητα άσκησης πίεσης και αφετέρου την αξιοπιστία της, και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται την Τουρκία «για να λειτουργούν ομαλά τα πράγματα», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας.


Στιγμιότυπο από τη συνομιλία με Έλληνες δημοσιογράφους (φωτ.: Twitter / Turkish Emb. Athens)

Για το Προσφυγικό είπε ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι οι Βρυξέλλες άφησαν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία διαχείρισης του ζητήματος. «Δεν τρέφω στοργή για την ΕΕ και τις υποσχέσεις που δίνουν, είναι απίστευτα κοντόφθαλμο το να αίρουν τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία», κατέληξε.

  • Με πληροφορίες από Sputnik / Αθηνά Δημητρακοπούλου.