16 Ιούλιος 2019, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2019, 13:00

Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

  • Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»
    Από την έκθεση στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Βλατάδων, η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, και ενώ από τον Μάιο κυκλοφορεί ο κατάλογός της σε επιστημονική επιμέλεια της δρ Φλώρας Καραγιάννη, εφόρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Αρχικά η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή το ιωβηλαίο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εντάχθηκε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στόχος της είναι να προβάλει την καλλιτεχνική παραγωγή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης ως σπουδαίου πνευματικού κέντρου που έδωσε υψηλής ποιότητας ζωγραφικά και ψηφιδωτά έργα τέχνης, αλλά και να αναδείξει τη σημαντική συνεισφορά της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων στη διάσωση μεγάλου αριθμού εικόνων που αποτελούν σημαντικά δείγματα αυτής της καλλιτεχνικής παραγωγής.


Από την έκθεση στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Για τις ανάγκες της έκθεσης επέστρεψε στην Ελλάδα ένα μοναδικό κειμήλιο, «Η ελπίς των απηλπισμένων», μια εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και φυλάσσεται στο Φράιζινγκ. Ήταν η πρώτη φορά που μετά τον 15ο αιώνα βγήκε εκτός Γερμανίας.

Δεν είναι, όμως, η μοναδική εικόνα που επαναπατρίστηκε, έστω και για λίγο: Μία ακόμα (ψηφιδωτή αυτή τη φορά), που απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα, μεταφέρθηκε από το Σασοφεράτο της Ιταλίας, μια περιοχή κοντά στην Ανκόνα.


Από την έκθεση στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Στην έκθεση παρουσιάζονται 17 από τις 23 εικόνες που είχαν εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο πυρήνας παρέμεινε ο ίδιος και περιλαμβάνει εικόνες από το σκευοφυλάκιο της Μονής Βλατάδων, στις οποίες προστέθηκαν και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται για αιώνες σε άλλους ναούς της πόλης, αλλά και έξω από αυτήν, στη Βέροια, τον Κολυνδρό, τα Λαγυνά.

Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Όπως και στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Μονής Βλατάδων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη στις 20:30 από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

  • Η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.