15 Ιούλιος 2019, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2019, 18:36

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 9ο Zagori Mountain Running

  • Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 9ο Zagori Mountain Running
    (Φωτ.: Zagori Mountain Running)

Πάνω από 12.500 επισκέπτες φέρνει φέτος στα Ζαγοροχώρια το 9ο Zagori Mountain Running, το οποίο διαφημίζει την Ήπειρο σε όλον τον κόσμο και παράλληλα «προικοδοτεί» την περιοχή με πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Αυτό που το 2011 ξεκίνησε ως μια ιδέα για την προσέλκυση 150 επισκεπτών σε ένα τριήμερο χαμηλής ζήτησης στην καρδιά του καλοκαιριού, πλέον είναι ένας αγώνας θεσμός, που έχει ενταχθεί στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων ορεινού τρεξίματος.

Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας 2.500 δρομείς από 37 χώρες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε µία από τις τέσσερις διαδρομές στο Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου.

Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη (πολλοί συνδυάζουν τον αγώνα με οικογενειακές διακοπές στις ακτές της Ηπείρου ή στα νησιά του Ιονίου) που οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κλείσουν νωρίτερα τις εγγραφές στους δύο μεγάλους αγώνες των 44 και 88 χιλιομέτρων.

Το 9ο Zagori Mountain Running θα διεξαχθεί στις 19, 20 και 21 Ιουλίου και περιλαμβάνει ιστορικά πέτρινα γεφύρια, δύσβατα μονοπάτια και τις περίφημες σκάλες που ενώνουν τα Ζαγοροχώρια μεταξύ τους – οι «μίνι» διαδρομές είναι των 10 και 21 χιλιομέτρων. Όσοι, όμως, δήλωσαν συμμετοχή στις μεγάλες διαδρομές θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε σχεδόν όλο το Εθνικό Πάρκο, από το βάθος του φαραγγιού του Βίκου ως την κορυφή της Τύµφης σε υψόµετρο άνω των 2.000 µέτρων και από τις πηγές του Βοϊδοµάτη µέχρι το σαγηνευτικό αλπικό τοπίο της Δρακόλιμνης.

Το φετινό κοινωνικό µήνυµα της διοργάνωσης αφορά την κυστική ίνωση, µια ασθένεια που αποτελεί µάστιγα στη Μεσόγειο. Τα έσοδα από το βραχιολάκι ευαισθητοποίησης θα δοθούν στο Τµήµα Κυστικής Ινωσης του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία». Όμως, το 9ο Zagori Mountain Running τιµά και τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, µε τον συµβολικό εορτασµό της «Ανθεκτικότητας της µνήµης», µαζί µε την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και εκπροσώπων της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.