14 Ιούλιος 2019, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2019, 20:34

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαντά για τα «ανταλλάγματα» για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

  • Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαντά για τα «ανταλλάγματα» για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου τις πληροφορίες ότι το Φανάρι πήρε κάποιο αντάλλαγμα από πολιτικά ή εκκλησιαστικά πρόσωπα προκειμένου να εκχωρήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε στέλεχος του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ουκρανία, τόνισε ότι πρόκειται για προσβλητικούς ισχυρισμούς.

Παπαχρήστου: Με την ίδια ή παρόμοια διαδικασία έλαβαν την Αυτοκεφαλία τους και άλλες εννέα τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Μόσχας.

Ταυτόχρονα επισήμανε και την πρόσφατη δήλωση του κ. Βαρθολομαίου για το θέμα. «Η ορθή εκκλησιολογική απάντηση που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν και βασίζεται πάντοτε στην αιώνια παράδοση της Εκκλησίας, εμπνευσμένη από το Ευαγγέλιο, με σεβασμό στους ιερούς κανόνες και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε πολιτική και διπλωματική πίεση. Πράγματι, αυτό πρέπει να καταστεί σαφές υπό το πρίσμα των κατηγοριών και της παραπληροφόρησης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα γνωστά fake news, και χρησιμοποιούνται ενάντια στα κανονικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ανέφερε.

Σχετικά με τον τρόπο που διοικείται η νέα Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Νίκος Παπαχρήστου σημείωσε ότι έχει απόλυτη ελευθερία και ότι βασίζεται στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της.