14 Ιούλιος 2019, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2019, 18:33

Τσαβούσογλου: Συνεκμετάλλευση στην Κύπρο ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

  • Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
    (Φωτ.: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Την πάγια θέση της Άγκυρας σχετικά με τα «δικαιώματά» που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει για μια ακόμα φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο και της πρότασης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η τουρκοκυπριακή πλευρά για σύσταση επιτροπής για την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άρθρό του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası διαμηνύει ότι εάν η Λευκωσία απορρίψει την πρόταση του ψευδοκράτους, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στις περιοχές για τις οποίες έχει λάβει άδεια, όπως είναι προγραμματισμένο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καμία χώρα ή διεθνής οργανισμός δεν έχει το δικαίωμα να κάνει σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη θέση στην οποία βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) στα δυτικά της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι είναι σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που να έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης. Επιπλέον, συνέδεσε την παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων αφενός με το Κυπριακό και αφετέρου με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Fatih βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στα ανοιχτά της Πάφου, 75 χλμ δυτικά του νησιού, ενώ το Yavuz έχει σταλεί στα ανατολικά, στα ανοιχτά της Καρπασίας.