14 Ιούλιος 2019, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2019, 17:36

Άγρια επεισόδια στο Παρίσι κατά την Ημέρα της Βαστίλης

Σε μια διαδήλωση κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξελίχθηκε η πορεία στο κέντρο του Παρισιού μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του Γάλλου προέδρου βρίσκονταν από νωρίς στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και μετά το τέλος της παρέλασης επιχείρησαν να καταλάβουν τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και κλομπ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε πλάνα με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον όσων προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και άλλα αντικείμενα. Στα ίδια πλάνα ακούγονται δυνατοί θόρυβοι και φαίνονται κάποιοι να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν πολίτες να είναι αιμόφυρτοι (οι περισσότεροι έχουν τραύματα στο κεφάλι), και κάποιοι να είναι πεσμένοι στο δρόμο.

Από το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοινώθηκε ότι έγιναν 152 συλλήψεις και ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δύο ηγετικά στελέχη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, οι Ζερόμ Ροντρίγκες και Μαξί Νικόλ που ανακρίνονται ως ύποπτοι για τη διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 μετέδωσε ότι περίπου 20 με 50 διαδηλωτές που βρίσκονταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος προτού ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση γιουχάρισαν τον Εμανουέλ Μακρόν. Κάποιοι, μάλιστα, άφησαν στον αέρα κίτρινα μπαλόνια, ένα σύμβολο του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.